Австрийско-румънската компания ОМВ Петром и украинската Нафтогаз ще извършват съвместно проучвания

...
Австрийско-румънската компания ОМВ Петром и украинската Нафтогаз ще извършват съвместно проучвания
Коментари Харесай

ОМВ Петром и Нафтогаз започват проучвания за газ в украинската зона на Черно море

Австрийско-румънската компания " ОМВ Петром " и украинската " Нафтогаз " ще извършват съвместно изследвания за газ в украинските води на Черно море, откакто подписаха меморандум за съгласие за създаване на взаимни планове, съобщи Аджерпрес, базирайки се на известие на украинската компания.

ОМВ Петром заяви, че тактиката на компанията е да разшири дейностите си в Черно море, което съгласно компанията има " окуражаващ капацитет от въглеводороди ". " Миналата година разширихме дейностите си в офшорната зона на България и сме на път да ги разтеглим и в Грузия, тъй че Украйна е една естествена стъпка за оценка на опциите в зоната ", показаха те. През септември 2020 година компанията закупи целия капитал на OMV Offshore Bulgaria, която държеше 43% от българския блок в Черно море " Хан Аспарух "  от досегашния притежател OMV Exploration & Production. ОМВ Петром също така  прави изследвания за петрол и газ в блока Neptun в румънската част на Черно море взаимно с американската компания ЕксънМобил. Окончателното решение за вложения се чака при започване на идната година.

" Миналата година Нафтогаз се зае с откриването на нови благоприятни условия за изследвания и създаване на нови газови залежи в Украйна. Със спечелването на лиценза за периметъра Юживска в Черно море, който има огромен капацитет, както и с капацитета в Западна Украйна, Нафтогаз в този момент форсира проектите си за вложения ", съобщи оперативният шеф на компанията Ото Ватерландер.

Нафтогаз си слага за цел да притегли в тези проекти интернационалните сътрудници с опит, тъй че Украйна да стане самостоятелна до 2030 година във връзка с потреблението на газ, се показва в известието.

Ватерландер дефинира ОМВ Петром като " скъп сътрудник с положително име " и посочи опита на компанията в района. Той подсети, че ОМВ Петром е разкрила " обещаващия периметър " Нептун в румънската зона в Черно море, само че също по този начин има опит в употребата на запаси в румънските Карпати, които имат същата геоложка история като украинските Карпати.

" Виждаме огромен капацитет за съдействие в тези зони и чакаме с неспокойствие да установим идващите съответни стъпки на съдействие за близкото бъдеще ", съобщи още шефът на Нафтогаз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР